Maritimt Forums medlem Hallands Hamnar spelar en avgörande roll i Sveriges logistiknätverk med sina anläggningar i Halmstad och Varberg. Genom att erbjuda en komplett logistikkedja och arbeta nära sina kunder, skapar de effektiva flöden för export och import. Vi har pratat med Katrin Lemming, kommunikationschef på Hallands Hamnar, om verksamheten, framtidsplanerna och de utmaningar de står inför.
En hamn som erbjuder mer än lastning och lossning
Hallands Hamnar strävar efter att vara mer än bara en traditionell hamn.
– Vi ser oss som en fullservicehamn som hanterar alla transportslag, inklusive roro, container, bulk och passagerartrafik. Vi arbetar nära kunderna och ser till att logistikkedjan fungerar smidigt, berättar Katrin Lemming.
Sedan sammanslagningen av hamnarna i Halmstad och Varberg år 2013 har företaget vuxit och utvecklats. Idag sysselsätter hamnen cirka drygt 150 heltidsanställda och även tillfällig arbetskraft för att hantera de stora godsmängderna.
Varbergs hamn – Sveriges ledande skogshamn
Varbergs hamn har en stark inriktning på skogsprodukter och är en av Sveriges främsta exporthamnar för sågade trävaror.
– Vi samarbetar med stora aktörer som Vida, Derome och Södra, och en betydande del av Sveriges sågade trävaror går via oss till England och USA, säger Katrin Lemming.
Biobränsle är ett annat växande segment, med import till fjärrvärmeanläggningar som Mölndals Energi, Göteborg Energi och Borås Energi.
– Vi ser att det är ett godsslag med stor potential, även om volymerna varierar från år till år, fortsätter hon.
Hallands Hamnar blickar också mot framtiden genom att satsa på havsbaserad vindkraft.
– Vi har ett intentionsavtal med OX2 om att fungera som supplyhamn för planerade vindkraftverk i Kattegatt och för även dialog med andra aktörer förklarar Lemming.
Halmstad – en diversifierad fullservicehamn
Halmstad är en ännu bredare hamn än Varberg och hanterar exempelvis både containertrafik, stål, fordon, återvinningsfraktioner och bulk. Här samarbetar hamnen med stora aktörer som MSC, Maersk, Unifeeder samt Volkswagen, Porsche och Mercedes.
– Vi är också Sveriges ledande hamn för återvinning och arbetar tätt med Stena Metall och Stena Recycling för att hantera deras exportflöden av metall och järnskrot på ett effektivt sätt, säger Katrin Lemming.
En ny stor satsning är Oceanhamnen, en hamndel med större djupgående och högre kapacitet.
– Det här är en investering på cirka 1,4 miljarder kronor som Halmstad kommun gör och som möjliggör en mer hållbar hamnverksamhet, (med bland annat landström), och. Vi bygger även ut järnvägsspåren och en ny kombiterminal för att möta framtidens behov, berättar Katrin Lemming.
Framtida utmaningar och möjligheter
Framtiden för Hallands Hamnar präglas av stora förändringar inom infrastruktur och hållbarhet.
– Vi följer utvecklingen av Fehmarn Bält-tunneln noggrant, vi tror att den kan förändra godsflödena i hela regionen. Vi vill vara en del av den framtida logistiklösningen mellan Norden och kontinenten, säger Katrin Lemming.
Ett annat fokusområde är koldioxidinfångning (BIO CCS).
– BIO CCS kan bli en viktig del i den gröna omställningen och vi undersöker möjligheten att fungera som mellanlager och logistikhub för insamlad koldioxid innan den transporteras vidare eller lagras permanent, förklarar hon.