Maritimt Forums medlem DNV är en av världens ledande aktörer inom klassificering, certifiering och rådgivning. Med en historia som sträcker sig tillbaka till år 1864 och en stark närvaro i över 100 länder, arbetar DNV med att skapa trygghet och transparens inom en rad branscher, däribland den maritima näringen.
– Globalt har vi över 15 000 anställda och verkar inom en rad olika sektorer som exempelvis maritima näringen, energi, managementsystem, mjukvara och cybersäkerhet. Huvudkontoret är i Oslo där cirka 4000 personer arbetar, säger Christina Palmén, Key Account Manager på DNV.
– Vi ser en ökad teknikutveckling, strängare regelverk och nya affärsmodeller, samtidigt som behovet av transparens och verifiering av data växer. Vår roll är att hjälpa företag att navigera i denna komplexa värld, säger Robert Ericson, Area Business Development Manager på DNV.
DNV ägs av den oberoende stiftelsen Det Norske Veritas vars syfte är att skydda liv, egendom och miljö. DNV investerar varje år 5 procent av intäkterna i forskning och utveckling.
– Det gör att vi kan arbeta långsiktigt och bistå med fakta och komptens och hjälpa kunder att navigera i nuvarande och framtida teknikutveckling och innovation. Vi är världens ledande klassificeringssällskap och en erkänd rådgivare för den maritima industrin och vår vision är att vara en pålitlig röst för att tackla globala transformationer, säger Christina Palmén.
Maritim verksamhet och klassificering
DNV har en stark maritim verksamhet där klassificering av fartyg och offshore enheter är en kärnuppgift.
– Vi arbetar å flaggmyndigheters vägnar och utvecklar egna klassningsregler som säkerställer att fartyg byggs och drivs på ett säkert och hållbart sätt. Utöver det erbjuder vi även rådgivning och digitala lösningar för att hjälpa rederier att förstå och implementera hållbara och effektiva lösningar, säger Robert Ericsson.
Grön omställning och energieffektivitet
En av de största utmaningarna för sjöfartsbranschen är energiomställningen.
– Vi började redan för 20 år sedan att arbeta med energieffektivisering, och nu är vi inne på fjärde generationens regelverk. Med EU ETS och FuelEU Maritime ser vi att kostnaden för utsläpp nu har en direkt ekonomisk påverkan. Det gör att energieffektivitet blir en nyckelfråga för branschen. Vi ser potential att minska energikonsumtionen med 10–20 procent genom smartare och mer effektiva lösningar, berättar Mikael Johansson, Head of Maritime Advisory Sweden & Denmark.
En stor utmaning är att få hela värdekedjan att arbeta tillsammans för att minska utsläppen.
– Det finns många olika beslutsfattare inom ett rederi, från tekniska avdelningar till chartering och ekonomi. Om den som betalar för bränslet inte har incitament att minska förbrukningen, blir förändringarna svåra att genomföra. Men vi ser goda exempel i Sverigedär man jobbar aktivt oh kommit långt i dessa frågor, säger Mikael Johansson.
Robert Ericsson lyfter också fram utmaningarna med alternativa bränslen.
– IMO:s regelverk för alternativa bränslen som ammoniak och metanol släpar efter, vilket gör att processen för att få godkännande för nya lösningar går långsamt. Men vi på DNV arbetar aktivt med att stödja utvecklingen, säger Robert Ericson.