Den 13 maj samlades aktörer från hela den maritima sektorn på Öckerö för att delta i Women in Maritime 2025 – en inspirerande dag på temat ”Sustainability and Visions for the Future”, arrangerad av Wärtsilä, Öckerö kommun, Kompetenshuset, Svensk Sjöfart, Wista Sweden, SMTF och Maritimt Forum. Sponsorer för dagen var även Saab, Ö-borgen och Volvo. Syftet med dagen var att lyfta kvinnors roll i sjöfarten, främja rekrytering och diskutera vägar för att attrahera och behålla kompetens inom branschen.
Ledarskap och jämställdhet i fokus
Marititm Forums verksamhetschef, Carolina Kihlström, modererade dagen som inleddes av några av arrangörerna och bland annat välkomnade Jan Utbult, kommunstyrelsens ordförande i Öckerö, samt Åse Mattsson och Boline Andersson från Wärtsilä, deltagarna.
Sonja Schough, ordförande för UN Women Göteborg, höll ett inledningstal som betonade vikten av jämställdhet som en förutsättning för hållbar utveckling.
– Jämställdhet mellan kvinnor och män är ett av FN:s främsta prioriteringsområden och det genomsyrar många av programmen och målen, säger Sonja Shough.
Därefter tog Hanna Jacobsson från Bunker One vid, med reflektioner kring ekonomisk hållbarhet – och hur ledarskap och affärsutveckling hänger samman med övriga hållbarhetsperspektiv.
– När man är en globalt ledande bunkerleverantör så kommer det också med ett ansvar att vara en del utav lösningen. Idag är det oftast billigast pris som vinner. Vi måste därför jobba under samma förutsättningar för att få lika konkurrenskraftighet. Dock finns det problem med det, sjöfarten är internationell och det finns regelverk på nationell, internationell, regional och lokal nivå. Det har varit olika SECA runtom i världen och man har varit nervös inför alla skiften, men ska man hårdra det så har det inte varit några enorma skillnader. Efter en tid har efterfrågan och tillgång hittat varandra för det har varit mer eller mindre samma bränslen som har levererats. Så den omställning vi befinner oss i nu är betydligt större än vi har varit med om förut. Det är viktigt med rätt kompetens och ledarskap i organisationen. Du måste kunna skapa engagemang och driva igenom en förändring i hela organisationen – och där tycker jag att Bunker holding har lyckats, säger Hanna Jacobsson.
Ekologisk hållbarhet från flera perspektiv
Efter lunch delade Caroline Säfström, vd för Karlshamns Hamn, Sally Johnsson, hållbarhetsansvarig på Donsötank, och Maria Grahn från Chalmers med sig av sina perspektiv på ekologisk hållbarhet – från hamnverksamhet och rederidrift till forskningsresultat om framtidens bränslen och energilösningar.
– Den stora visionen som alla är involverade i är att bli fossilfria. Det är en vision som är utmanande och stor och vi försöker förstå vad det finns för alternativ att bli fossilfria och uppnå visionen. Vi måste lägga ett pussel med många olika lösningar. Vi måste ha en palett av lösningar. Det skulle kunna vara att man använder bränsleceller och man skulle kunna använda elen. Man kan elen som den är, men elen kan också göras om. Man kan göra den till vätgas eller göra något mer utav den till ett flytande bränsle, säger Maria Grahn.
– Vi har en vision att vi vill vara det mest klimatneutrala rederiet som ständigt utvecklar högkvalitativa transportlösningar för våra kunder. Vårt mål är att minska våra utsläpp nettonoll till år 2040. För att nå dit kan man jobba med teknik och design, som exempelvis vind, sol, batterier, bränsle, landström, carbon capture, barlastvattenrening, värmeåtervinning, skrovbubblor, bottenfärg och undervattensbuller, men man kan också jobba med det operativa, säger Sally Johansson.
Social hållbarhet och vikten av förebilder
Efter eftermiddagsfika fördjupades samtalen med fokus på social hållbarhet. Julia Brengesjö (N-O-S/SRO) och Katarina Yng (Destination Gotland) lyfte frågor kring arbetsmiljö, inkludering och ledarskap ombord.
– Vi är ett bolag som fokuserar mycket på equality och jämställdhet. Vi har ett mål om att vara 50/50 mellan kvinnor på kontoren och det brukar pendla mellan 42/48 beroende på och vi är det även i ledningsgruppen, säger Julia Brengesjö.
Seminariet avslutades med ett engagerande panelsamtal om mentorer och förebilders betydelse. I panelen medverkade Hanna Odengrund, lots på Sjöfartsverket, Sofia Fürstenberg Stott, rådgivare och partner på Fürstenberg Maritime Advisory, samt adepterna Embla Fredäng och Olivia Lindkvist från Wistas mentorskapsprogram.