Årets talare 2022
Minikonferensen är digital och utan kostnad.
Registrera dig här så kommer länk att skickas till dig dagen innan eventets start
Anders Werner, vd Skärgårdsredarna
Anders kommer beröra temat från pandemi in i framtiden. Vad står Skärgårdsredarna idag? Vad står på önskelistan? Och hur tar Skärgårdsredarna sig an framtiden?
Skärgårdsredarna svarar för nästan all fartygsbaserad kollektiv-, vägfärje- och turisttrafik i Sverige och är en viktig del av den svenska infrastrukturen. De är en partipolitiskt obunden branschorganisation för rederier med yrkesfartyg i nationell fart. Medlemsfartygen bedriver trafik på insjöar, kanaler, i skärgårdar och längs kusterna och finns över landet från Saltoluokta i norr till Simrishamn i söder.
Anders bana till sjöss började i skärgårdstrafiken och på meritlistan har han bland annat 16 år som vd för Färjerederiet och 5 år som operativ chef i Gotlandstrafiken.
Stefan Scheja, Marknadsansvarig Kryssning och Färjor, Stockholms Hamnar
Stefan kommer att ge oss en lägesbild både före pandemin, hantering under pandemin och lägesbild kopplat till nya oroshärdar som sker i vår omvärld.
Stockholms Hamnar erbjuder rederier, hyresgäster, stockholmare och turister åtkomst till Stockholm och regionen genom att tillhandahålla modern hamnanknuten infrastruktur och service – där säkerhet och miljö är i fokus. Hamnarna i Stockholm (Stadsgården, Frihamnen och Värtahamnen) är centralhamnar för gods och passagerare till och från Finland, Ryssland och de baltiska länderna.
Stefan är utbildad Sjökapten och har ett förflutet till sjöss, bland annat 16 år som befälhavare på Tallink Siljas Sverige-Finland trafik. Sedan januari 2018 arbetar han för Stockholms Hamnar som Marknadsansvarig för kryssning och färjor.
Jesper Kansbod, Head of Governmental Relations, SSAB
Jesper kommer att tala om SSABs omställning och hur viktig sjötransporterna är för fungerande export och import.
SSAB är ett högspecialiserat och global producent av stål. De utvecklar höghållfasta-, och seghärdat stål, band-, plåt- och rörprodukter samt lösningar för byggindustrin och är en viktig varuägare för sjöfarten. SSABs produktionsanläggningar finns i Sverige, Finland och USA och har en årlig produktionskapacitet av stål på cirka 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar. SSAB har på många sätt gått före i arbetet för ett hållbart näringsliv. Nu vill de göra ännu mer. SSABs plan är att kunna erbjuda fossilfritt stål till marknaden 2026 och vara ett fossilfritt företag senast 2045.
Jesper Kansbod arbetar idag med frågor kopplade till SSABs omställning. Han har tidigare arbetat bland annat för Hybrit Development AB samt Regeringskansliet.