Den maritima näringen står inför stora utmaningar och möjligheter när det gäller hållbarhet, energieffektivisering och sjösäkerhet. Under en eftermiddag samlades näringen för att diskutera sjöfartens framtid, dela insikter och nätverka under Maritimt Forums maritima nätverksträff.
En eftermiddag med kunskap och nätverkande
Dagen inleddes av Carolina Kihlström, verksamhetschef på Maritimt Forum, som välkomnade deltagarna och berättade om Maritimt Forum och planerna för våren. Därefter följde tre intressanta föredrag.
Hållbar sjöfart som långsiktig strategi
Sofia Fürstenberg Stott, partner på Fürstenberg Maritime Advisory, delade med sig av insikter om hur maritima aktörer kan integrera hållbarhet i sina långsiktiga strategier.
– Där industrin har sämst påverkan är hållbarhetsmålen som rör biosfären och vad betyder det för sjöfartsindustrin och varje enskild aktör? Jo det betyder att vi har en del risker som vi faktiskt inte ser på när vi tar långsiktiga beslut. Det finns olika nivåer av kompetenser inom hållbarhet där den lägsta handlar om ”compliance” som handlar om förståelse av riskerna och hur man effektivt uppfyller krav, nästa steg handlar om innovation och sedan om den interna kulturen och hur man förändrar det. Nästa nivå handlar om hur man arbetar i industrin i bredare perspektiv och hur man förstår sina stakeholders. Högst upp handlar det om förmågan att se systemperspektiv, säger Sofia Fürstenberg Stott.
Nyheter inom sjösäkerhet
Christina Frii, vd för Seapax, presenterade de senaste innovationerna och utvecklingen inom sjösäkerhet.
– Vi har kontor och butik i Stockholm. Flera företag behövde ringa fyra-fem samtal för att få tag i allt man behöver till sitt företag och vi har skapat en organisation som bygger på en mix av leverantörer och vi jobbar nära alla våra leverantörer. Skulle kläderna kunna påverka sjösäkerheten och kan sjukfrånvaron minska? Det är faktiskt så, därför att tänk om jag inte har rätt kläder och går omkring och svettas eller fryser. Det spelar stor roll och undersökningar visar att det gör stor skillnad, säger Christina Frii.
Effektivare bränsleförbrukning och minskade utsläpp
Peter Knudsen, vd för Blueflow Energy Management, belyste vikten av bränsle- och energibesparing inom sjöfarten. Genom smarta lösningar och datadriven analys kan fartyg minska sin miljöpåverkan samtidigt som de optimerar sin drift.
– Vi grundades år 2006 när vi fick en idé om att mäta bränsleförbrukningen på små utombordsmotorer och det blev en succé och idag är vi en etablerad leverantör till alla typer av fartyg. Blueflow online är en webbabaserad lösning där vi kan se var alla fartyg är och hur mycket energi- och bränsleförbrukning fartyget förbrukar i nuläget. Vi kan analysera parametrar och all data mäts på sekundnivå, det blir som en black box. Fuel EU Maritime trädde ikraft den 1 januari 2025 och det är till för att tvinga rederier att blanda in förnybart i sina tankar. Gör man inte det blir det dryga böter och det måste veriefieras. Nu försvann möjligheten att mäta på årsbasis, nu måste det göras på varje resa och i varje hamnstopp. Helt plötsligt är manuell rapportering och manuell avskrivning av bränslemätare ogörbart. Vi har kunder som gör 15 000 resor per år och varje resa ska mätas, säger Peter Knudsen.
Mingel och fortsatt dialog
Efter presentationerna fortsatte samtalen under det maritima minglet, där deltagarna fick möjlighet att knyta nya kontakter och diskutera dagens teman.