Maritimt Forums medlem Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn och har en tydlig vision att garantera tillgång till hela världen för svensk industri. Göteborgs Hamn hanterar en bred portfölj av gods, från containertrafik till energiprodukter och roro-transporter samt kryssning. Med ett omfattande järnvägsnätverk kopplar hamnen samman ett trettiotal inlandsterminaler i Sverige, vilket möjliggör effektiva och hållbara transportlösningar. Hamnen har en central roll i att hantera över 900 000 TEU per år samt över 238 000 bilar och 561 000 roro-enheter.
Hållbar tillväxt och innovation
Göteborgs Hamn har ambitiösa tillväxtmål med en sexprocentig ökning mellan 2023–2025. Samtidigt arbetar man för en 70-procentig minskning av koldioxidutsläpp till år 2030 och med digitalisering.
– Digitalisering och energieffektivisering står i fokus, med initiativ som ”Just-in-time”-anlöp och elanslutning av fartyg. Med elanslutning på tre kajer redan idag, ligger Göteborgs Hamn i framkant inför kommande krav år 2030, säger Jill Söderwall, Vice President Business Areas & Partner Management, på Göteborgs Hamn.
Nordens energihubb
Som Sveriges största energihamn hanterar Göteborgs Hamn cirka 2 200 anlöp per år med en växande andel förnybara bränslen. Oberoende lagringsbolag hanterar olja och andra energiprodukter, och hamnen arbetar aktivt för att skapa marknadsförutsättningar för alternativa bränslen som metanol, ammoniak och vätgas.
– Innovation är ett av våra kärnvärden. Där gör vi en hel del men framförallt kopplat till energiomställningen och där har vi exempelvis laddplatser för tunga fordon. I höstas invigdes den nya vätgasstationen och vi tittar på vindkraft. Vi är med i utvecklingsprojekt och försöker skapa förutsättningar för att det ska hända. Med elanslutning på fartyg har vi varit en av de första på tankerssidan och där hoppas vi kunna utveckla något som kan bli internationell standard. År 2030, då lagkraven kommer även för kryssning och containerfartyg, så är det viktigt att det finns den kraftförsörjning som vi behöver och vi jobbar nära nätbolaget. Sedan är det mycket förnybara energislag som ammoniak och bunker och metanol som vi jobbar att skapa förutsättningar för, säger Jill Söderwall.
Infrastruktursatsningar och framtid
Projekt Skandiaporten är en central del av hamnens framtida utveckling. Genom att fördjupa farleden möjliggörs fullastade containerfartyg. Projektet, färdigt år 2028, innebär omfattande muddring och kajförstärkning i samarbete med Sjöfartsverket.
Göteborgs Hamn tar även säkerhetsfrågor på största allvar, både ur ett logistik- och beredskapsperspektiv.
– Vi har ett stort ansvar för hela hamnområdet och att det finns en helhet och en översyn. Det kommer jättemycket regler och krav på hamnar och då ligger vi långt fram då vi satsat på detta många år. Vi är en viktig hamn och det är viktigt även för försvarsfrågorna att vi kan ha öppet hela dygnet, säger Jill Söderwall.