Den 27 mars 2025 samlades aktörer från den maritima näringen på Värtaterminalen i Stockholm för Maritimt Forums årsmötesdag. Årets tema, ”En hållbar maritim näring”, satte fokus på framtidens utmaningar och möjligheter inom branschen.

Dagen inleddes med en mingellunch, följt av årsmötet för medlemmarna, där föreningen beslutade om nya stadgar och en ny styrelse. Eftermiddagen ägnades åt ett seminarium där experter diskuterade nya lagkrav, innovativa lösningar och strategier för en grönare sjöfart. Bland talarna fanns Rebecca Tageus, Wallenius SOL, som pratade om EU:s klimatmål med fokus på CSRD, och Linda Astner, Gävle Hamn, Claes Fredriksson, Liquid Wind och Piret Mürk-Bodout, Tallink Silja, delade med sig av sina insikter gällande grön omställning och strategier.

– Gävle Hamn har ungefär sex miljoner ton gods per år som vi hanterar. Vi ligger i hjärtat av stålrörriket och skogens gröna guld. Man kan säga att anledningen till att vi finns är att vi förser Mellansveriges tunga industri med logistik. Den sammanfattande spaning kanske är att det finns goda förutsättningar att förena logistiksystemet med energisystemet i hamnen och hamnen har en jätteviktig roll, men det finns också superstora osäkerheter på samhällsnivå, inte minst gällande regelverken, säger Linda Astner, Gävle Hamn.

– För att vi ska lyckas med klimatomställningen så är det mycket arbete som ska göras och så mycket nytt som behöver skapas i form utav grönt bränsle eller koldioxidinfångning och allt det kostar pengar. När vi talar om det vid matbordet så kommer naturen inte att vänta på detta och vi har en yttre fiende i form av klimatförändringen som vi inte ser, sedan har vi en fiende som är närmare och då kan vi helt plötsligt lägga 100 miljarder hit. Vi kommer att behöva lägga mer pengar på klimatet och vi behöver göra det nu, säger Claes Fredriksson, Liquid Wind.

– Vårt senaste fartyg körs på LNG och hållbarhetsområdet är viktigt för oss. Från 2008 har vi minskat våra utsläpp med 62 procent. Vi har ett samarbete med hamnen gällande landström. Vad vi kan göra idag är att optimeras och energieffektivisera, och vi undersöker möjligheten till hybridfartyg. Vi analyserar också tekniska möjligheter för att reduera metanslip, säger Piret Mürk-Bodout, Tallink Sijla.

En paneldebatt belyste även överflyttning av gods till sjöfart, där hinder och lösningar diskuterades.

– Vänersamarbetet berstår av 13 stycken kommuner som har en ekonomisk förening och regionerna stödjer också detta. Vi vill ha en hållbar utveckling runt Vänern inom sjöfart. Vi pratar mycket om varför vi behöver sjöfart och vi behöver sjöfarten av en anledning. Det handlar om människor, det handlar om företag, det handlar om arbetstillfällen, det handlar om investering och det handlar om etablering som inte blir av om inte sjöfarten finns, säger Laila Gibson, Vänersamarbetet.

– Jag tror för att lyckas med överflyttningen behöver vi samarbeten mellan transportköpare och rederier och det finns flera bra exempel på detta. Priset är också mycket viktigt för ökad sjöfrakt och du vinner inte kontrakt bara på miljön, utan du måste ha både ett konkurrenskraftigt pris och erbjuda bra miljö, säger Jorn Askvik, verksamhetschef för norska Short Sea Promotion Center.

Dessutom behandlades ämnet försörjningsberedskap och hur den maritima näringen kan använda detta som en konkurrensfördel. Representanter från Saab Kockums, Furetank och Stockholms Hamnar delade sina perspektiv och delade även med sig av råd till publiken.

– Saab Kockums är cirka 3000 människor som bygger det Marinen behöver. Det vi gör är att jobba inom branschorganisationer och det är att bra sätt att samverka med myndigheter och olika aktörer, säger Hans Wicklander, Saab Kockums.

– Furetank kör produkttankers i västra Europa och har idag 20 fartyg. Sjöfarten är en viktig del i försörjningsberedskapen och Sverige är inte så motståndskraftigt som man kanske hoppas. Ta dessa frågor på allvar och fundera på om man är förberedd och om man har beredskap, säger Viktoria Höglund, Furetank.

– Beredskapsförmågan har en alldeles särskild plats och position i vårt arbete. Det som skett de senaste åren ställer krav på både den praktiska och fysiska utformningen av hamnen, men också att ha rätt kompetens och rätt inramning för arbetet. Använd alla lärdomar att ”stresstesta” organisationen och samverka med andra, säger Magdalena Bosson, Stockholms Hamnar.

Dagen avslutades med ett maritimt mingel, där deltagarna kunde knyta värdefulla kontakter och diskutera dagens ämnen vidare. Maritimt Forums årsmötesdag 2025 stärkte samarbetet inom branschen och betonade vikten av en hållbar framtid för den maritima sektorn.